Kilka faktów o kawie i ekspresach do kawy - Dobra kawa

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najle

Kilka faktów o kawie i ekspresach do kawy - Dobra kawa profesjonalne ekspresy dla gastronomii
pszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Jaki ekspres do kawy wybrać?

Łyk kawy o poranku to jedno z przyjemniejszych doznań, jakie zapewniamy sobie na miłe rozpoczęcie dnia. Niektóre osoby uważają, że kawa na nich nie działa. Być może piją jej zbyt wiele. Warto zastanowić się jak jest w naszym przypadku.

Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez tego aromatycznego trunku. Jest to również dobry sposób, aby dodać sobie energii po południu. Przyjmuje sie, że dobrą porą na wypicie ostatniej filiżanki kawy jest godzina 17, kiedy nasz organizm zwalnia, ale jest gotowy na zastrzyk energii. Jest to dobry czas, ponieważ z powodzeniem zaśniemy wieczorem bez większego trudu. Niektóre osoby oglądają ekspresy do kawy, ale nie wiedzą, na który z nich sie zdecydować. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ wybór jest naprawdę spory. Ważne są parametry. Kawa włoska przygotowana w odpowiedni sposób może być wyjątkowa. Niektórzy parzą ją w specjalnej kawiarce. Część osób przyzwyczaiło się do parzenia kawy po turecku, czyli po prostu zalewania wrzątkiem zmielonych ziaren. Każdy ma inne nawyki. Czasem przyzwyczajamy się również do określonego smaku i niechętnie z niego rezygnujemy.


Prezenty powinny być użyteczne ale zarazem

Prezenty powinny być użyteczne, ale zarazem dobrze jest, by niosły ze sobą pewien powiew nowości, luksusu. Osoby świadome istnienia tej niepisanej reguły mają często poważny problem z wybraniem podarunku dla kogoś bliskiego. Wiedząc, że ktoś nie ma jeszcze pełnego wyposażenia mieszkania (sprawdza się to np. w przypadku nowożeńców), można zakupić np. nowoczesny ekspres do kawy. Urządzenie spełnia wszystkie kryteria i jest często wybieranym prezentem

W sprzedaży są dostępne bardzo różne ekspresy do kawy. Czym się kierować podczas zakupu? Dla wielu osób podstawową kwestią jest cena - na szczęście nawet oszczędni mają obecnie szansę kupić dobry model, zapewniający estetyczny wygląd, podstawową funkcjonalność i sprawne działanie przez długi czas. Chcąc zaspokoić wymagania smakoszy, można pokusić się o droższy ekspres - jego różne funkcje i opcje pozwolą bez problemu przygotować takie napoje jak kawa włoska, capuccino i inne odmiany. Z reguły droższe ekspresy mają też profesjonalny serwis, jeśli więc urządzenie odmówi posłuszeństwa, będzie można łatwo je naprawić lub też wymienić wymagające tego części.


W dobrej jakości ekspresie będziemy w

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni z tego

Kawa jest często pierwszym znajomym, którego spotykamy rano. Zawsze jesteśmy bardzo zadowoleni z tego spotkania. W dobrym nastroju po tym spotkaniu zabieramy się do różnych czynności bądź domowych, bądź zawodowych. Właściwie to już sam zapach parzonej kawy mile nas nastraja. Ekspresy do kawy mają tę właściwość, że opary kawy roznoszą się szybko i na dużą odległość. Wielość odmian i krajów, z których pochodzi kawa jest oszałamiająca. Prawie z całego świata kawa przybywa do nas, by rozgościć się na naszym stole. Spośród wielu kaw, kawa włoska jest stosunkowo dobrze u nas znana. Włosi są mistrzami w przygotowywaniu kawy, dlatego też ziarna wypalane w ich kraju nie mają sobie równych. Cappuccino, latte macchiato czy espresso to te najpopularniejsze. Sam zawsze wybieram espresso. Ta niewielka, acz mocna dawka kawy jest dla mnie najlepsza ! Zawsze zamawiam doppio.
Kawa z ekspresu jest chyba najmocniejsza, gdyż para wodna, która przenika przez zmielone ziarna wyciąga z niej to o co nam chodzi i to w dużej ilości. Można pić kawę z ekspresu w kawiarni lub samemu kupić ekspres i eksperymentować w domu.